شخصیت شناسی

شخصیت شناسی شاخه ‌ای از علم روانشناسی است که عوامل زیادی مانند ژنتیک، تربیت و تجربیات تأثیر زیادی بر آن دارند و تعریف مشخصی برای شخصیت شناسی وجود ندارد. به صورت خلاصه می‌ توان گفت شخصیت شناسی علم شناختن الگوهای رفتاری و دیدگاه‌ های اجتماعی است. تئوری‌ های زیادی برای روانشناسی شخصیت وجود دارد و روانشناسان بر اساس این تئوری‌ ها تست‌ هایی را طراحی کرده‌ اند. هرکدام از این تست‌ ها قادر هستند جنبه‌ هایی از شخصیت یک فرد را نشان دهند و هیچ ‌کدام از این تست‌ ها به تنهایی اثر ندارند. شخصیت شناسی و روانشناسی کمک می‌ کند اختلالات شخصیتی را شناسایی کرده و با برطرف کردن این مشکلات، مهارت‌ های فردی را توسعه داد.

شخصیت شناسی چیست؟

تعاریف مختلفی از شخصیت شناسی وجود دارد که هرکدام بر جنبه ‌ای از شخصیت تأکید دارند. در واقع شخصیت به همه ی خصلت‌ ها و ویژگی‌ هایی اطلاق می‌ شود که رفتار یک شخص را معرفی می‌ کند. شخصیت شامل خصلت‌ های انحصاری مثل اندیشه، احساسات، ادراک شخص از خود، دیدگاه‌ ها، طرز فکر و بسیاری از عادت‌ ها می‌ شود.

شخصیت از الگوهای ویژه فکری، احساسی و رفتاری تشکیل‌ شده است که یک فرد را از افراد دیگر متمایز می‌ سازد و سرچشمه درونی دارد که در طول حیات، تقریباً پایدار باقی می ‌ماند.

شخصيت شناسي یکی از بحث ‌های مهم در رشته روانشناسی است و مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است و از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. زمانی که نسبت به خودمان شناخت کافی داشته باشیم، می‌ توانیم نقاط قوت و ضعف خود را بهتر بشناسیم و برای رشد و پیشرفت خودمان تلاش کنیم.

همان ‌طور که گفتیم شخصیت ما دربرگیرنده ی اندیشه‌ ها و رفتارهای ما است اما بسیاری از این موارد با چشم قابل‌مشاهده نیستند، یعنی شما نمی‌توانید با نگاه کردن به یک انسان، به آنچه در ذهن او است پی ببرید. پی بردن به افکار و شخصیت افراد به دانش و تخصص نیاز دارد. شخصیت‌ شناسی در واقع دانشی است که به شما کمک می ‌کند تا نقاط ضعف ذاتی خود را پیدا کنید و به تاریکی‌ های درون خود پی ببرید. پیدا کردن نقاط ضعف به‌ اندازه پیدا کردن نقاط قوت مهم است زیرا زندگی کردن بدون توجه به نقاط قوت، باعث ناامیدی انسان و سرخوردگی او می شود.

اهمیت شخصیت شناسی

شخصیت شناسی اهمیت زیادی دارد. شناخت تیپ شخصیتی، خودآگاهی عمیقی را به همراه دارد که دارای منافع زیادی برای فرد است.

یکی از موضوعات مشترک در میان انسان ‌های موفق این است که آن ‌ها نقاط قوت خود را به‌ خوبی می ‌شناسند و به همین دلیل می توانند با توجه به تیپ شخصیتی خود بهترین شغل یا حرفه را انتخاب کنند و بر همین اساس به موفقیت ‌های بزرگ دست پیدا کنند. پس با پیدا کردن تیپ شخصیتی خودتان به‌ صورت دقیق، شما می ‌توانید هدف و برنامه مشخصی در زندگی داشته باشید و آینده روشن ‌تری برای خود بسازید. با شناخت صحیح خود، شما می‌ توانید برنامه‌ های مهم زندگی‌ تان را مانند رشته تحصیلی، شغل، ازدواج، مکان زندگی، انتخاب دوستان و…. را با توجه به شناختی که از خود پیداکرده‌ اید، مدیریت کنید.

 وقتی خودتان را بشناسید، می‌ توانید قبل از تصمیم‌ گیری‌ های مهم زندگی ‌تان، خواسته‌ ها، علایق و اهداف زندگی خود را در اولویت قرار دهید و با توجه به آن ‌ها تصمیم‌ گیری کنید. در نتیجه درصد شکست خود را بسیار کاهش می دهید و این موضوع به شما کمک می‌ کند تا شغل و رشته تحصیلی و دیگر تصمیمات مهم در زندگی خود را به صورتی انتخاب کنید که با نقاط ضعف و نقاط قوت شما متناسب باشند و بتوانید از انجام آن‌ ها نهایت رضایت را داشته باشید.

کاربرد شخصیت شناسی در روابط اجتماعی

نداشتن شناخت درست نسبت به افراد، یکی از دلایل به هم ریختن آرامش روح و روان و تشنج در روابط با اطرافیان از جمله خانواده، دوستان، همکاران و… است. زمانی که کسی نسبت به شخصیت خود، آگاهی کامل داشته باشد در انتخاب دوستان بیشتر دقت می‌ کند و در عین‌ حال تفاوت‌ های بین خود و دیگران را راحت ‌تر می‌ پذیرد؛ زیرا اطلاعات او به ‌قدری گسترده می ‌شوند که توانایی پذیرش تفاوت های خود با دیگران را دارد.

پذیرش تفاوت ها مانع از ایجاد اختلاف و درگیری ‌های روحی می ‌شود به همین دلیل افرادی که از قوه درک بالاتری برخوردار هستند، آرامش روحی بیشتری دارند.در حقیقت شخصیت شناسی به ما کمک می کند تا نسبت به نقطه نظرات افراد دیدگاه بهتری داشته باشیم و آن ها را قضاوت نکنیم.

اینیاگرام چیست؟

شخصیت شناسی روش‌ های مختلفی دارد و برای این کار رویکردهای مختلفی ارائه ‌شده است، یکی از راه‌ هایی که برای شخصیت شناسی وجود دارد، اینیاگرام است.

رویکرد اینیاگرام یکی از قدرتمندترین راه‌ های ممکن است که شما با بهره ‌گیری از این رویکرد می‌ توانید به خودشناسی دقیقی دست پیدا کنید. رویکرد اینیاگرام، به‌عنوان یک روش راحت و در عین ‌حال قوی کمک می‌ کند تا روابط بهتری داشته باشیم و خصوصیات ذاتی خود را بهتر تشخیص دهیم.

اینیاگرام یا Enneagram یک واژه یونانی‌ است که از دو بخش اینیا به معنی نُه و گرام به معنای وَجه، تشکیل‌شده است و به معنای «نُه وجهی شخصیت» می باشد.

 

اینیاگرام در واقع بیانگر ۹ راهکار مشخص‌ شده برای ارتباط با خود، جهان و دیگران است. اگر بخواهیم ساده‌ تر بگوییم، در اینیاگرام نُه تیپ شخصیتی معرفی می ‌شود که هر یک از آن‌ ها انگیزه‌ ها، ارزش ‌ها، تمایلات و ترس ‌های خاص خود را دارند. تیپ‌ های شخصیتی متفاوت نقاط ضعف و نقاط قوت متفاوتی دارند ما این نقاط ضعف یا نقاط قوت نمی‌ تواند ملاکی برای تشخیص برتری فرد باشد.

  مزایای شخصیت شناسی بر اساس رویکرد اینیاگرام  

شخصیت شناسی با استفاده از رویکرد اینیاگرام برتری‌ های زیادی نسبت به روش ‌های دیگر دارد. شخصیت شناسی به ما کمک می‌ کند تا بفهمیم دلیل رفتارهای افراد چیست و به چه علت چنین رفتاری دارند.

هر نوع تیپ شخصیتی دارای مجموعه‌ ای از باورهای اصلی است که باعث انگیزه افراد برای انجام اقدامات خاص و راهنمایی برای تصمیم ‌گیری‌ های ویژه می‌ شود. به این صورت رفتاری که برای ما گیج ‌کننده به نظر می‌ رسد معمولاً با درک نوع تیپ شخصیتی فرد قابل توضیح هست.

لازم به ذکر است اینیاگرام با توصیف چگونگی سازگاری و پاسخگویی به موقعیت‌ های استرس ‌زا و حمایتی، موقعیت ‌های رشد شخصی افراد را نشان می‌ دهد و زمینه ‌ای برای درک دیگران فراهم می‌ کند.

   انواع تیپ‌ های شخصیتی اینیاگرام   

کمال ‌گرا

افراد کمال‌ گرا، قوی و متکی‌ به‌ خود هستند و به تصحیح دیگران تمایل دارند. در حقیقت آن ها و به قابل‌ اعتماد بودن و داشتن عقل سلیم معروف می‌ باشند. این افراد مدافعان تغییر هستند و همیشه برای بهبود امور تلاش می‌ کنند و از اشتباه کردن می ‌ترسند.

کمک‌ کننده

این دسته از افراد، در برقراری ارتباط و همدلی با نیازها و احساسات دیگران، بر سایر افراد برتری دارند. آن ‌ها معمولاً در حمایت و شکوفا کردن پتانسیل درونی دیگران موفق هستند اما با این‌ حال خیلی سخت به خود و نیازهای خود توجه می کنند.

موفق

افراد تیپ ۳ اینیاگرام، انرژی عاطفی خود را صرف انجام کارها می‌ کنند. این افراد، ابتدا برنامه‌ریزی کرده و سپس برای تحقق اهداف خود سخت تلاش می‌ کنند. آن ها بسیار سازگار هستند و در برآورده کردن انتظارات دیگران موفق می ‌باشند.

فردگرا

افراد تیپ فردگرا، افرادی حس محور هستند که غالباً احساس میل و اشتیاق رو تجربه می ‌کنند.

محقق

افرادی هوشیار، روشنفکر و کنجکاو هستند. این افراد بر توسعه ایده‌ها، مهارت‌ های پیچیده و جمع ‌آوری دانش تمرکز دارند. حفظ حریم خصوصی و استقلال شخصی برای این افراد خیلی مهم است.

خوش‌ گذران و تنوع‌ طلب

این دسته از افراد، افرادی خوش‌ بین، بازیگوش، پرتحرک، متفکر و پیشرو هستند. این افراد معمولاً نسبت به تمام فعالیت‌ های خود، یک نگرش خوش‌ بینانه و مثبت دارند.

وفادار و شکاک

افراد متعهد، مسئول، قابل‌ اعتماد و سخت‌ کوشی هستند که از عقل خود برای درک جهان استفاده می‌ کنند. این افراد امنیت محور هستند یعنی بر حفظ امنیت گروه یا جامعه تمرکز خواهند داشت. افراد این تیپ، در پیش ‌بینی مشکلات و ارائه راه‌ حل بسیار عالی عمل می ‌کنند.

قدرت‌ طلب

افرادی مستقل، قوی، با اعتماد به‌ نفس، مدعی و متکی‌ به‌ خود هستند که تمایل دارند مسئولیت موقعیت ‌های مختلف رو بر عهده بگیرند و نقش یک رهبر را ایفا کنند.

صلح‌ طلب

 افراد تیپ ۹ اینیاگرام، معمولاً افرادی خلاق، خوش‌ بین و پشتیبان هستند که تمایل زیادی برای حفظ صلح دارند. افراد صلح‌ طلب تمایل دارند مشکلات را با روش‌ های ساده ‌تر حل کنند به‌ گونه ‌ای که هیچکس ناراحت نشود.

توجه داشته باشید تست‌ های روانشناسی شخصیت موجود در سایت‌ های مختلف غیر رسمی هستند و تنها جنبه ‌ی سرگرمی دارند. برای ارزیابی شخصیت باید از تست‌ های خاصی که تنها توسط روانشناسان و افراد متخصص در این زمینه ارائه می ‌شود، استفاده کرد و مراجعه کردن به افرادی که تجربه و تخصص کافی در این زمینه ندارند می‌ تواند تأثیر بدی بر روی افراد داشته باشد.

چنانچه شما عزیزان به دنبال یک مرکز مشاوره معتبر با روانشناسان با تجربه هستید پیشنهاد می‌ کنیم به سایت مثبت اندیشان به آدرس https://mosbatandishaan.com مراجعه کنید و اطلاعات لازم را در مورد سیستم نوبت‌ دهی و مشاوره آنلاین با مشاورین، پزشکان و متخصصین با تجربه به دست آورید.

شناخت شخصیت بال پروازی است که شما را به سمت اهداف بزرگ هدایت می کند و مطمئناً با شناخت شخصیت خود می توانید زندگی تان را متحول سازید و از آینده ای درخشان برخوردار شوید.